Inteligentné automatizované triedenie potravín

22. 08. 2016

Možno už máte študentské časy za sebou, ale určite si ešte spomeniete na také zemiakové brigády, pri ktorých sa práve zemiaky ručne zbierali, a potom aj triedili. Dnes to však za nás aj vďaka šikovným slovenským konštruktérom prevzali stroje a moderné technológie. Martin Hypký, generálny riaditeľ Tomra Sorting Slovakia  vám v rozhovore s redaktorom TA 3 o tom povie viac.

logo Televíznej stanice TA 3(21. 08. 2016; Televízna stanica TA 3; Svet technológií; 17.45; por. 1/8; ‑ Ľubo Straka)

Ľubo Straka, moderátor: „Možno už máte študentské časy za sebou, ale určite si ešte spomeniete na také zemiakové brigády, pri ktorých sa práve zemiaky ručne zbierali, a potom aj triedili. Dnes to však za nás aj vďaka šikovným slovenským konštruktérom prevzali stroje a moderné technológie."

Redaktorka: „Len si predstavte, ako by sa radovala Popoluška, keby sa niekedy dostala do nórskej spoločnosti Tomra Sorting, ktorá pôsobí aj na Slovensku. Práve tá sa totiž zaoberá výrobou strojov na automatizované triedenie tých najrozličnejších produktov. Zaujímavo znie to, že svoje technológie využíva nielen pri potravinách a recyklácii, ale aj v baníctve, kde triedi vyťažené kamene podľa toho, či v sebe ukrývajú aj niečo cennejšie."

Martin Hypký, generálny riaditeľ Tomra Sorting Slovakia: „Taký typický príklad je diamant, ktorý sa skrýva v skale, alebo v produkte, ktorý nie je možné ľudských, alebo iným spôsobom pozrieť, čiže treba pozrieť technológiou dovnútra, objaviť ten kameň vnútri a nedovoliť ďalej v procese ho rozbiť. Pre stroj je to ako rozdiel medzi farbou čiernej a bielej, je to pre neho veľmi jednoduchá vec."

Redaktorka: „Moderné technológie majú v Tomre určite zelenú, a to doslova a do písmena. Aj preto sa venujú triedeniu v spomínanej oblasti recyklácie."

Martin Hypký: „Taký typický proces je napríklad pre auto, hovorí sa tomu Schräder, je to stroj, ktorý rozseká auto na kúsky, do hmotnosti zhruba 25 kilogramov, a naša technológia nastupuje za tým, a dokáže rozlíšiť jednotlivé materiály, v rámci kovov nemá problém rozlíšiť ferózne, neferózne materiály, a rozhodí ich podľa frakcií."

Redaktorka: „Rovnako sa pri tom triedia aj plasty, kde stroje rozlišujú ich farbu, ale dokonca aj materiál, z ktorého sú vyrobené. Tomra Sorting je veľkým hráčom i v oblasti triedenia potravín, a to až po tie najmenšie produkty, ako sú napríklad zrnká šošovice."

Martin Hypký: „Už na nich dokážeme pozerať do interného produktu, na rôzne tvary, farbu, rôzne defekty, ktoré sú podobné, a predsa nie sú rovnaké, napríklad kamienok."

Redaktorka: „Aby sa k spotrebiteľom, teda aj k vám, dostali len tie najkvalitnejšie potraviny, či už hovoríme o šošovici, hrachu, kukurici, orechoch, mandliach, prípadne semienkach tekvice, a medzi nimi dokázali stroje odhaliť aj malé kamienky, nečistotu, či iné nežiaduce predmety, musí sa proces triedenia začať dôslednou prípravou. Znamená to, že drobné produkty sa pomocou technológií vibrovania utrasú na pohyblivom dopravníku tak, aby sa neprekrývali, a proces ich rozpoznávania pri triedení mohol byť čo najpresnejší. Presnosti sa stroje držia aj pri triedení väčších plodín, ako sú zemiaky či paradajky."

Martin Hypký: „Produkty triedime rôznymi technológiami, sú to vizuálne technológie, prechádzajú cez celé spektrum vizuálnych, od ultrafialovej cez infračervenú, samozrejme používame aj vyššie rady technológií, ako sú napríklad röntgeny. To znamená, máme rozložené rôzne druhy kamier v rôznych uhloch, ktoré pozerajú na daný produkt, čiže vidí rozdiel medzi čiernotou, povedzme, že špinou, a organickou chybou danej paradajky, to znamená, už vie, že tá paradajka hnije, a nepustí ju ďalej do procesu."

Redaktorka: „Hoci sa to možno na prvý pohľad nezdá, celý proces je mimoriadne rýchly a obrovské množstvo informácií zosnímané pomocou senzorov a kamier, ktorých pohľadu nič neunikne, sa musí vyhodnotiť a spracovať v zlomku sekundy. Aj preto sú vo vnútri strojov výkonné počítače a rýchle DSP procesory. Samotné fyzické rozdeľovanie produktov na vhodné a nežiaduce, a pritom robí dvomi spôsobmi."

Martin Hypký: „Buď je to tzv. technika vykopávania prstov, alebo druhá je, sa fúka vzduchom. Vzduchom vyfukujeme veľmi malé čiastočky, od šošovice až po 25 kilové bloky z motora, ktoré samozrejme musia byť vyfúknuté veľkým objemom vzduchu za veľmi krátky čas, je to taký malý výstrel z dela."

Redaktorka: „Automatizované triediče však pred spustením do prevádzky treba riadne preskúšať a naladiť. Za všetkým je inteligentný softvér, ktorý je prispôsobený na mieru a potreby jednotlivých riešení."

Martin Hypký: „Stroj má nejaké vlastné štandardné nastavenie, ktoré sa postupom času vyvíja, to znamená, ten stroj si sám zbiera snímky z rôznych problémov, ktoré mu nadiktuje buď klient, alebo my sami, a učí sa sám na týchto chybách a postupne si napĺňa svoju databázu a správa sa ako istým spôsobom inteligentný robot."

Redaktorka: „Budúcnosť triedenia je teda jasná. Technológie rozhodne odbremenili ľudí a zefektívnili proces triedenia. Ba čo viac, Tomra Sorting pracuje na ďalších inováciách. Tie už onedlho dokážu v produktoch kontrolovať dokonca i baktérie, ktoré za krátky čas spôsobia hnilobu produktu, a tak s budú stroje starať o to, aby sa na náš stôl dostali nielen pekné, ale aj čisté a zdravé produkty."

Publikované z monitoringu STORIN, s. r. o.

 (MI)

 

 

Kľúčové slová:
inovácie, technológie

Odbory vedy a techniky:
Technické vedy

Tlač    

Využívate aktivity Národného centra pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti?

Áno
Nie