Bratislava, Slovensko: Bryndza 2.0

02. 05. 2017

Bryndzu za tradičnú slovenskú potravinu uznala aj Európska komisia. Čas tej najchutnejšej vyrábanej priamo z čerstvého ovčieho mlieka sa blíži.

logo Televíznej stanice JOJ(29. 04. 2017; Televízna stanica JOJ; Noviny TV JOJ; 19:30; por. 19/20; Daniel Levický Archleb /Adriana Kmotríková; Ján Mečiar)

Adriana Kmotríková, moderátorka: „Bryndzu za tradičnú slovenskú potravinu uznala aj Európska komisia. Čas tej najchutnejšej vyrábanej priamo z čerstvého ovčieho mlieka sa blíži."

Ján Mečiar, moderátor: „Výrobky zo surového mlieka však v sebe od prírody nesú aj isté riziká. Môžu sa v nich nachádzať aj takzvané zlé baktérie."

Adriana Kmotríková: „Vedci Slovenskej technickej univerzity teraz skúmajú, ktoré dobré baktérie by mohli urobiť tradičnú bryndzu bezpečnejšou."

Daniel Levický Archleb, redaktor: „Keď sa povie bryndza, predstavíte si asi baču, salaš a ovce. Základom dobrej bryndze sú však baktérie mliečneho kysnutia, a práve tie skúmajú v tomto laboratóriu potravinári Slovenskej technickej univerzity."

Ľubomír Valík, profesor STU, vedúci výskumu: „Aby vlastne sme modernými molekulárnymi metódami zistili diverzitu tých mikroorganizmov, aké druhy sa tam nachádzajú, aj z tých dobrých a aj z tých horších mikroorganizmov a sledujeme ich správanie, ich vzájomné ovplyvňovanie."

Daniel Levický Archleb: „Vedci skúmajú aj kúpenú bryndzu. No na vedecké účely si v laboratóriu vyrábajú aj vlastné syry."

Alžbeta Medveďová, výskumníčka STU: „Si vytipujeme niektoré tie dobré baktérie, tie tam teraz pridáme a sledujeme hlavne to, že či sa ten syr vyrobí, či bude mať tie technologické vlastnosti, ktoré by mal mať, či bude chutný, a potom tá najdôležitejšia vec je, či tam tie zlé baktérie budú alebo nebudú."

Daniel Levický Archleb: „V bryndzi sa odohráva voľným okom neviditeľný boj."

Ľubomír Valík: „V surovom mlieku máme prirodzene vyskytujúce sa baktérie mliečneho kysnutia, to sú lactococcy, lactobacilly a iné dobré baktérie, ktoré sú zodpovedné za fermentáciu tej laktózy, vytvorí sa tam kyselina mliečna. Najzávažnejším patogénnym mikroorganizmom je listeria monocytogenes. Tento organizmus spôsobuje listeriózu, a to je naozaj závažné ochorenie, vlastne tam je úmrtnosť teraz v súčasnosti v Európskej únii okolo 13 %. Postihnutí sú starší ľudia, tehotné ženy, môže dôjsť tiež k potratom."

Daniel Levický Archleb: „Vlani evidoval Úrad verejného zdravotníctva desiatky prípadov najmä hnačkových ochorení po konzumácii nepasterizovaného mlieka, syrov a mliečnych výrobkov. Vhodné baktérie v dostatočnom množstve by urobili aj tú najchutnejšiu bryndzu zo surového ovčieho mlieka bezpečnejšou."

Alžbeta Medveďová: „Treba posilniť ten proces toho kysnutia, aby sa tam premnožili tie dobré baktérie."

Daniel Levický Archleb: „Daniel Levický Archleb, televízia JOJ."

Publikované z monitoringu STORIN, s. r. o.

(MI)

Kľúčové slová:
zdravotné vedy, poľnohospodárske vedy, lesníctvo a rybárstvo

Odbory vedy a techniky:
Pôdohospodárske vedy

Tlač