Slováci a život Mayov

11. 10. 2018

Slovenskí vedci žnú úspechy vďaka najmodernejším laserovým technológiám. Vo významnom vedeckom magazíne Science vyšla práca tímu, ktorého sú Slováci súčasťou, o doteraz neznámych detailoch niekdajšej Mayskej ríše. Je to v podstate najväčší prielom v mayológii za posledných 100 rokov skúmania.

Televízna stanica JOJ - logo(10. 10. 2018; TV JOJ; Noviny TV JOJ; 19.30; Daniel Levický-Archleb, Lucia Barmošová)

Lucia Barmošová, moderátorka: „Slovenskí vedci si na svoje konto pripísali ďalší medzinárodný úspech. Vo významnom vedeckom magazíne Science vyšla práca tímu, ktorého sú Slováci súčasťou, o doteraz neznámych detailoch niekdajšej Mayskej ríše.“

Daniel Levický-Archleb, redaktor: „Archeológia, to už dávno nie sú len vykopávky a hrabanie sa v zemi. Slovenskí vedci teraz žnú úspechy vďaka najmodernejším laserovým technológiám.“

Tibor Lieskovský, inžinier, Stavebná fakulta STU: „Je to v podstate najväčší prielom v mayológii za posledných 100 rokov skúmania. Používali sme lidar, čo je niečo také ako radar zavesený pod lietadlom, s tým, že vysiela laserové lúče pod seba, vysiela ich niekoľko 100 tisíc za sekundu, tie sa odrazia od zeme a z nich robíme trojrozmerné modely.“

Daniel Levický Archleb: „Takto slovenskí vedci objavili viac ako 60 tisíc doteraz neznámych mayských budov.“

Tibor Lieskovský: „Vychádza nám, že mayská ríša bola tak husto v minulosti zastavaná ako dnešné Slovensko.“

Milan Kováč, profesor, Katedra porovnávacej religionistiky, FF UK: „Bolo to jedno z najhustejšie obývaných území na zemeguli vôbec v tom čase a tiež svojho času to pokojne mohlo byť porovnávané napríklad so starovekým Gréckom alebo so starovekým Rímom.“

Daniel Levický Archleb: „Základná otázka bola, čím sa vlastne obyvateľstvo tak obrovskej ríše živilo.“

Milan Kováč: „Kukurica, okrem toho to bolo tekvica, paradajky, paprika a fazuľa. To sú všetko plodiny z tejto oblasti, ktoré nám sú veľmi dobre známe, ale tam je ich domov a to bola vlastne základná obživa aj starých Mayov.“

Daniel Levický Archleb: „Slováci zodpovedali aj otázku, kde tieto plodiny pestovali. Značnú časť územia totiž tvoria dažďové pralesy a močiare.“

Milan Kováč: „To, čo je dnes močiar, tak pôvodne boli polia, boli vlastne odvodené, pretože tam okrem dvoch mesiacov v roku tam v kuse prší, takže tam nie je problém tu vodu doviesť, ale tú vodu odtiaľ dostať preč, do krasových podzemných dier, ktoré sa napojili na podzemné rieky, ktoré ju dostali až do Atlantického oceánu.“

Daniel Levický Archleb: „Teraz sa ale podarilo odhaliť aj život bežných Mayov.“

Tibor Lieskovský: „Vidíme tam aj sídla bežných rodín, miesta, domy, kde žili, cesty, ktorými sa pohybovali.“

Milan Kováč: „Priemerný mayský dom mal zhruba od desiatich, dvanástich metrov na dĺžku a nejaké 3 metre na šírku, 30 až 35 metrov štvorcových a v nich žila vlastne celá rozšírená rodina.“

Daniel Levický Archleb: „Vedci teraz ďalej spracovávajú získané údaje. Možno sa im podarí odhaliť aj presný dôvod zániku mayskej ríše ešte pred príchodom európskych dobyvateľov.“

Publikované z monitoringu Slovakia Online s.r.o.

(MB)

Kľúčové slová:
historické vedy a archeológia, vysoké školy, veda, výskum

Odbory vedy a techniky:
Spoločenské vedy , Humanitné vedy

Tlač