GMO na Slovensku asi nebude

26. 10. 2015

Názory na to, či sú geneticky modifikované plodiny pre zdravie ľudí a ich životné prostredie bezpečné, sa líšia, európski poslanci preto nechali rozhodnutie na každej krajine a ich vládach. Slovenská republika bude bez GMO nemôžeme však zakázať dovoz týchto surovín z iných členských štátov z dôvodu voľného pohybu tovaru.

logo Televízie TA 3(19. 10. 2015; Televízna stanica TA 3; Hlavné správy; 18.30; por. 8/15; Barbara Štefanovičová, Zuzana Straková Wenzlová, Tomáš Novotný)


Zuzana Straková Wenzlová, moderátorka: „Európsky parlament začiatkom roka schválil návrh, ktorý umožňuje členským krajinám rozhodnúť sa, či chce na svojom území pestovať geneticky modifikované organizmy. Svoje stanovisko mali oznámiť do 3. októbra. Slovensko tak neurobilo."

Barbara Štefanovičová, reportérka TA 3: „Slovensko svoj postoj k problematike GMO plodín nemení už roky, preto podľa ministra pôdohospodárstva nebolo potrebné stanovisko opakovať."

Ľubomír Jahnátek, minister pôdohospodárstva: „Nemeníme ani rozsah, my sme vlastne zostali v polohe status quo, čiže nemali sme čo nahlásiť, lebo ani postoj ani výmeru nemeníme."

Barbara Štefanovičová: „Názory na to, či sú geneticky modifikované plodiny pre zdravie ľudí a ich životné prostredie bezpečné, sa líšia, európski poslanci preto nechali rozhodnutie na každej krajine a ich vládach."

Jarmila Halgašová, riaditeľka Slovenskej potravinárskej komory: „Ak by sme aj povedali, že Slovenská republika bude bez GMO, nemôžeme zakázať dovoz týchto surovín z iných členských štátov. Z dôvodu voľného pohybu tovaru."

Žena: „Papier znesie všetko, čiže či je na obale napísané, že to je, alebo to neni, tak tiež neni veľmi dôveryhodné."

Muž: „Genetická modifikácia nie je prirodzená."

Žena 2: „Napríklad potkany, čo boli kŕmené týmito geneticky modifikovanými potravinami, tak do tretej až štvrtej generácie pokapali."

Barbara Štefanovičová: „Mnohí spochybňujú nezávislosť výskumov, ktoré sa v tejto oblasti robia. Aj ministerstvo preto obhajuje súčasný postoj Slovenska."

Ľubomír Jahnátek: „Potrebujeme ešte k tomu silný aplikovaný výskum, aby sme mali jednoznačne jasné, či to má vplyv na ľudský organizmus, alebo nemá. Pokiaľ toto nebude, myslím si, že opatrnosť je na mieste."

Jozef Bíreš, riaditeľ ŠVPS: „Všetky takéto techniky manipulačné alebo biotechnológie, ktoré sa používajú, musia byť pod kontrolou a hlavne finálny produkt, pretože to rozmnožovanie v živej prírode, pokiaľ sa stane nekontrolované práve takýmito modifikovanými organizmami, môže byť nebezpečné."

Barbara Štefanovičová: „Na Slovensku sa pestuje len geneticky upravená kukurica, ani tá však nie je určená na konzumáciu. Slovensko má ku geneticky modifikovaným organizmom aj potravinám jasné stanovisko už dlhodobo a pravdepodobne sa tak skoro ani meniť nebude."

 Publikované z monitoringu STORIN, s. r. o.

(MI)

Kľúčové slová:
biotechnológie v poľnohospodárstve

Odbory vedy a techniky:
Pôdohospodárske vedy

Tlač