Francúzsky paradox

27. 11. 2015

Vedci skúmali francúzske i slovenské červené víno a zistili, že látky, ktoré sú v ňom obsiahnuté chránia pred kardiovaskulárnymi chorobami.

(24.11.2015; Televízna stanica Markíza; Televízne noviny; 19:00; por. 18/28; Zuzana Javorová / Jaroslav Zápala, Mária Chreneková Pietrová)

Jaroslav Zápala, moderátor: „Jedia veľa mastného, no krvný tlak ich netrápi. Trikrát hádajte, o ktorom národe hovoríme. Správna odpoveď ‑ Francúzi."

Mária Chreneková Pietrová, moderátorka: „Pochutnať si na jedle bez následkov vraj môžu vďaka červenému vínu. Pijú ho poobede, aj po večeri."

Jaroslav Zápala: „Naši vedci sa rozhodli preveriť takzvaný francúzsky paradox. A vo svojom výskume prišli aj na prelomové objavy."

Zuzana Javorová, redaktorka: „Francúzske pitie sledujú slovenskí vedci už roky. Francúzi hovoria, že im vďaka vínu nestúpa tlak."

Iveta Bernátová, vedecká pracovníčka SAV: „Pripisovalo sa to práve tej miernej konzumácii ľahkého červeného vína. Nás ale zaujímali tie mechanizmy, chceli sme vedieť, teda akým spôsobom to červené víno pôsobí."

Zuzana Javorová: „Skúmali francúzske aj slovenské červené víno a zistili, že látky v ňom naozaj ochránia pred kardiovaskulárnymi chorobami. Znamená to revolúciu v pití?"

Oľga Pecháňová, vedúca výskumu: „My sme sledovali účinky dealkoholizovaného vína. Preventívne a tie pozitívne účinky majú len extrakty z červeného vína. O alkohole sa my nemôžeme vyjadrovať."

(začiatok ankety)

Zuzana Javorová: „Myslíte, že červené víno je zdravé?"

Opýtaný 1: „Ja si myslím, že áno."

Zuzana Javorová: „Aj ho niekedy pijete?"

Opýtaný 1: „Málo."

Opýtaný 2: „Tak dve deci."

(koniec ankety)

Iveta Bernátová: „Pre mužov je doporučená dávka okolo dvoch decilitrov červeného vína, u žien menej a okolo jeden až jeden a pol deci."

Zuzana Javorová: „Červené víno obsahuje látky, ktoré pôsobia na tvorbu oxidu dusnatého. Keď telu chýba, alebo ho má naopak priveľa, môže to spôsobovať vysoký tlak, obezitu, či iné civilizačné choroby. Látky, ktoré ovplyvňujú jeho tvorbu, sú aj v iných potravinách, dokonca aj v kvalitnej čokoláde."

Iveta Bernátová: „Užívanie týchto látok v tej prirodzenej forme v ovocí, v zelenine, alebo aj v tom červenom víne, alebo aj v jedení horkej čokolády s vysokým obsahom kakaového podielu, môže mať výrazné preventívne účinky."

Opýtaný 2: „Možnože tú čokoládu si predsa len dám."

Zuzana Javorová: „Slovenskí vedci nezostali iba pri víne a pri čokoláde, zašli ešte ďalej a skúmali aj nové možnosti liečby ochorení srdca. Vyzerá to tak, že sa im podarilo nájsť spôsob, ako liečiť vysoký krvný tlak bez toho, že by mal pacient vedľajšie účinky."

Oľga Pecháňová: „Ide o to, aby sme dopravili liečivo, teda aktívnu látku, práve tam do tkaniva alebo orgánu, kde je ho treba, tak, aby sa zabránilo škodám v okolitých orgánoch."

Zuzana Javorová: „Vedcom sa to podarilo, no svoje výsledky musia ešte klinicky overiť. Ak sa to potvrdí, mohol by nastúpiť nový spôsob liečby srdcovocievnych chorôb a vysokého tlaku bez vedľajších účinkov."

Publikované z monitoringu STORIN, s. r. o.

(AO)

Odbory vedy a techniky:
Lekárske vedy , Pôdohospodárske vedy

Tlač