Kontroverzné údeniny

02. 11. 2015

Svetové médiá priniesli informáciu, že párky, slanina či iné spracované mäso spôsobuje rakovinu. Počas údenia sa potravina vystavuje dymu z horiaceho a tlejúceho dreva. Súčasťou tohto dymu sú polyaromatické uhľovodíky, ktoré sú považované za kontaminujúce látky.

(27.10.2015; Televízna stanica Markíza; Televízne noviny; 19:00; por. 5/30; Veronika Ostrihoňová / Jaroslav Zápala, Mária Chreneková Pietrová)

Jaroslav Zápala, moderátor: „Pochutíme si ešte v budúcnosti na údeninách? Svetové médiá priniesli informáciu, že párky, slanina či iné spracované mäso spôsobuje rakovinu."

Mária Chreneková Pietrová, moderátorka: „A to dokonca aj v malých množstvách. Zisťovali sme, ako táto správa zmení pulty našich mäsiarstiev."

Veronika Ostrihoňová, redaktorka: „Slanina, klobásky, párky či údené ‑ svet obehla správa, že sú rovnako škodlivé, ako tabakové výrobky. Riaditeľka slovenskej pobočky Svetovej zdravotníckej organizácie vysvetľuje, ako to v skutočnosti je."

Darina Sedláková, Svetová zdravotnícka organizácia na Slovensku: „Toto sú výsledky vedeckej štúdie, ktorú treba ďalej interpretovať."

Veronika Ostrihoňová: „To, čo bude s údeninami ďalej, je ešte vecou rokovaní. Svetová zdravotnícka organizácia chce zmeniť normy, aby nezdravé látky pri príprave spracovaného mäsa klesli na minimum."

Lenka Skalická, Úrad verejného zdravotníctva: „Počas údenia sa potravina vystavuje dymu z horiaceho a tlejúceho vlastne dreva. Súčasťou tohto dymu sú polyaromatické uhľovodíky, ktoré sú považované za kontaminujúce látky. Zbierajú sa nové informácie v tom, že aké tie množstvá sa budú môcť používať."

Veronika Ostrihoňová: „Naši spracovatelia mäsa ale už teraz majú jasno v tom, čo posúvajú na pulty. Za svojimi výrobkami si stoja."

(začiatok archívneho záznamu, TN 26.10.2015)

Jozef Kordiak, vedúci mäsovýroby: „Dym môže obsahovať aj karcinogénne látky, keď nie je dobre spracované. My sme ako výrobcovia kontrolovaní pravidelne."

(koniec archívneho záznamu, TN 26.10.2015)

Peter Hajnala, ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka: „Štandardy Európskej únie sú postavené vyššie ako tie celosvetové."

Veronika Ostrihoňová: „Objavili sa dokonca správy, že na údeninách by malo byť varovanie pred rakovinou tak, ako je to dnes pri cigaretách. Čiže si viete predstaviť niečo také aj pri údeninách?"

Darina Sedláková: „Ak sa nepodarí eliminovať všetky škodliviny priamo, teda z tých potravín, tak buď tam bude informácia o limite, ktorý je dovolený, aby tieto potraviny obsahovali, alebo potom budeme ďalej bojovať o to, aby to tam nebolo."

Veronika Ostrihoňová: „Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie takáto päťdesiatgramová porcia údenín denne zvyšuje riziko rakoviny o takmer dvadsať percent. Údeniny vraj prispievajú najmä k vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. Najviac prípadov tohto vážneho ochorenia je v stredoeurópskom regióne, kam patrí aj Slovensko. A práve tu je aj tradícia údených jedál hlboko zakorenená."

(začiatok ankety)

Opýtaný 1: „Naďalej budem používať tieto výrobky, lebo mám ich rád."

Opýtaný 2: „Klobáska je klobáska a jak je údená, tak je to nadovšetko."

(koniec ankety)

Publikované z monitoringu STORIN, s. r. o.

(AO)

Odbory vedy a techniky:
Lekárske vedy , Pôdohospodárske vedy

Tlač