Slovenskí vedci potvrdili, že červené víno lieči

26. 11. 2015

Francúzi hovoria, že im vďaka vínu nestúpa tlak. Pripisovalo sa to miernej konzumácii ľahkého červeného vína. Slovenskí vedci sa rozhodli preveriť tzv. francúzsky paradox. Vo svojom výskume prišli aj na prelomové objavy. Francúzske pitie sledujú slovenskí vedci už roky.

(25. 11. 2015; www.tvnoviny.sk; TVnoviny, 06:30; BRATISLAVA/Zuzana Javorová)

Jedia veľa mastného no krvný tlak ich netrápi. Trikrát hádajte, o ktorom národe hovoríme. Správna odpoveď sú Francúzi.  Pijú ho po obede aj po večeri. 

„Pripisovalo sa to miernej konzumácii ľahkého červeného vína. Nás však zaujímali mechanizmy, chceli sme vedieť akým spôsobom to červené víno pôsobí," vysvetľuje vedkyňa SAV Iveta Bernartová. 

Skúmali ho a zistili, že látky v červenom víne naozaj ochránia pred kardiovaskulárnymi chorobami. Znamená to revolúciu v pití?doc. RNDr. Oľga Pecháňová, DrSc.

„Skúmali sme dealkoholizované víno. Pozitívne účinky majú len tieto extrakty z červeného vína. Ak ide o alkoholické červené víno, doporučené dávky závisia od telesnej hmotnosti," vysvetľuje vedkyňa SAV Oľga Pecháňová. 

Červené víno obsahuje látky, ktoré pôsobia na tvorbu oxidu dusnatého. Keď telu chýba alebo ho má naopak priveľa, môže to spôsobovať vysoký tlak, obezitu, či iné civilizačné choroby. Látky, ktoré ovplyvňujú jeho tvorbu, sú aj v iných potravinách, dokonca aj v kvalitnej čokoláde. 

Slovenskí vedci nezostali iba pri víne a čokoláde. Zašli ešte ďalej a skúmali aj nové možnosti liečby ochorení srdca. 

A aké sú ich zistenia? To sa dozviete z reportáže Zuzany Javorovej.

http://www.tvnoviny.sk/a/1812086

                                                                                                    

Uverejnila: MB

Kľúčové slová:
základné lekárske vedy a farmaceutické vedy

Odbory vedy a techniky:
Prírodné vedy , Lekárske vedy

Tlač