Konský trus je nové antibiotikum

18. 03. 2015

logo TV JOJ(16. 03. 2015; Televízna stanica JOJ; Noviny TV JOJ; 19:30; por. 20/22; Adriana Mikundová/Adriana Kmotríková)

Adriana Kmotríková, moderátorka: „Baktérie, ktoré spôsobujú ochorenia, začínajú byť rezistentné voči klasickým antibiotikám. Nie je to žiadna novinka, ale žiaľ smutná realita. Preto sa začali preteky vedcov s časom, aby našli niečo, čo baktérie účinne zničí. A riešenie by už mohlo byť na svete. Je to zvláštne, ale mali sme ho doslova pod nosom."

Adriana Mikundová, redaktorka: „Maštaľný hnoj. To by malo byť nové účinné antibiotikum. Nie kravský, ani slepačí, ale konský. Práve v ňom vedci našli hubu, z ktorej následne získavali proteín, ktorý nazvali kopsín. A ten je rovnako účinný ako klasické antibiotiká. Zabíja účinne všetky baktérie."

Andreas Essig, výskumník: „Konský trus je veľmi bohatý substrát na mikroorganizmy, vrátane húb a baktérií. A práve tieto mikroorganizmy v truse bojujú o živiny a priestor, čím vznikol predpoklad, že by sme tam mohli nájsť aj účinné antibiotiká."

Adriana Mikundová: „A predpoklad bol správny."

Andreas Essig: „Kopsín zabíja baktérie tým, že naruší ich bunkovú stenu. Tú si predstavte asi ako Achillovu pätu baktérie. Čiže keď ju poškodíte, baktérie veľmi rýchlo zahynú. Funguje to aj na baktérie, ktoré sú odolné voči klasickým antibiotikám."

Adriana Mikundová: „Kopsín získavajú z tejto huby zvanej hnojník mrvový, ktorej sa v konskom hnoji výborne darí."

Andreas Essig: „Kopsín je veľmi stabilný proteín, ktorý môžete variť aj pri sto stupňoch, alebo ho môžete dať na niekoľko hodín do kyseliny."

Adriana Mikundová: „Pre tieto vlastnosti by tak jeho využitie mohlo byť obrovské a nielen vo farmaceutickom, ale aj v potravinárskom priemysel. Švajčiari si preto kopsín dali patentovať.

 
Publikované z monitoringu STORIN, s. r. o.

(MI)

Kľúčové slová:
inovácie, virológia

Odbory vedy a techniky:
Lekárske vedy

Tlač