Vedecká cukráreň: 15 rokov výroby diamantov na Slovensku

01. 06. 2015


Pozývame  žiakov stredných škôl do Bratislavskej vedeckej cukrárne, ktorá sa uskutoční 23. 6. 2015 v CVTI SR. V júnovej cukrárni sa dozviete viac o výrobe diamantov na Slovensku.

 baner na júnovú Bratislavskú vedeckú cukráreň

 

Vedeli ste, že aj na Slovensku sa vyrába diamant? Z pohľadu fyzikálnych vlastností je diamant unikátnym materiálom s veľkou perspektívou využitia, a to nielen pre klenotníkov, ale aj pre vedcov. Vo vedeckej cukrárni sa dozviete, z čoho sa skladá, ako vzniká v prírode a ako sa dá vyrobiť umelo. Priblížime vám, ako a prečo ho vyrábajú vedci na Slovenskej technickej univerzite. Bližšie si predstavíme aj ďalšie z radu uhlíkových nanomateriálov, povieme si viac o vákuu a diskutovať budeme aj o nanotechnológiách.

Podujatie Bratislavská vedecká cukráreň sa uskutoční  23. júna 2015 o 9.00 hod., v budove CVTI SR. Prednášať na túto tému bude Ing. Marián Marton, PhD.

 Ing. Marián Marton, PhD.Ing. Marián Marton, PhD.

Vyštudoval na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU, kde sa v záverečných prácach venoval depozícii diamantových a diamantu podobných uhlíkových tenkých vrstiev. V súčasnosti sa ako výskumný pracovník venuje syntéze, analýze a možnostiam využitia širokého spektra nanomateriálov na báze uhlíka.

Bratislavská vedecká cukráreň je spoločný projekt Národného centra pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti, CVTI SR a občianskeho združenia Mladí vedci Slovenska.

Organizátori realizujú stretnutie žiakov a študentov s odborníkom raz mesačne v dopoludňajších hodinách v kongresovej sále Centra vedecko-technických informácií SR na 2. poschodí.

 Pozvánka

Spracovala: Mária Izakovičová

 

Kľúčové slová:
CVTI SR, popularizácia vedy a techniky

Tlač