Prírodné riziká

14. 07. 2015

Rozhovor so skúsenými odborníkmi na toxikológiu a mykológiu pripravili redaktori Televíznej stanice JOJ, nakoľko počas leta sa každoročne objavia otravy plodinami vyskytujúcimi sa v prírode. Zákernosť napríklad muchotrávky zelenej spočíva v tom, že prvé príznaky otravy (zvracanie a hnačky) sa dostavia po 6 až 24 hodinách po konzumácii.

logo Televízie JOJ(13. 7. 2015; Televízna stanica JOJ; Noviny TV JOJ; 19:30; por. 19/22; Barbora Jánošová, Ľuboš Sarnovský, Lucia Barmošová)

Ľuboš Sarnovský, moderátor: „Každoročne sa na Slovensku počas leta niekoľko ľudí otrávi ľuľkovcom zlomocným, ktorého plody si často najmä deti zamenia s čučoriedkou. Tvrdí to Národné toxikologické informačné centrum."

Lucia Barmošová, moderátorka: „Upozorňuje však rodičov aj na otravy hubami. Tie našli deti cez prázdniny v lese a rodičom sa priznali až vo chvíli, keď už mali príznaky otravy."

Barbora Jánošová, redaktorka: „Tu je vidieť, že najčastejšie sa otrávia rastlinami deti, až v osemdesiatjeden percentách."

PharmDr. Silvia Plačková, MP, Národné toxikologické informačné centrum: „Tie rastliny lákajú farbou a vôňou."

Barbora Jánošová: „V domnení, že jedia zdravé čučoriedky, sa bez dozoru môžu priotráviť."

PharmDr. Silvia Plačková, MP: „Každý rok konzultujeme zámeny čučoriedky s ľuľkovcom zlomocným. Na otravu určite stačí tri až päť bobúľ u detí a u dospelých trochu viac."

Barbora Jánošová: „Oveľa závažnejšie sú však prípady otravy muchotrávkou zelenou."

PharmDr. Silvia Plačková, MP: „Od roku 2000 zomrelo na Slovensku dvadsaťdva ľudí, z toho desať detí štvor‑päťročných, a príčinou bola muchotrávka zelená, alebo jej biela forma. Má vždy biele lupene, prsteň a kalich smrti. Takéto isté znaky má aj muchotrávka biela, to je biela forma muchotrávky zelenej. Takáto jedna plodnica môže usmrtiť jednu až dve dospelé osoby."

Barbora Jánošová: „Nebezpečné je, ak partia deti tajne v lese huby ochutnáva. Rodič si tak riziko môže uvedomiť až neskoro."

PharmDr. Silvia Plačková, MP: „Mama si myslela, že išlo o virózu, alebo nejakú brušnú chrípku. A dieťa vlastne požilo muchotrávku a po niekoľkých dňoch zomrelo."

Barbora Jánošová: „Skúsená odborníčka na toxikológiu má aspoň jednu radu."

PharmDr. Silvia Plačková, MP: „Keď ľudia nepoznajú huby a chcú ísť na huby, tak radšej nech zbierajú huby, ktoré majú pod klobúkom tieto rúrky, takzvanú špongiu, lebo z tohto druhu húb sa nemôžu smrteľne otráviť. Aj keď tu máme hríb satanský, ale ten, keď ho uvaríme, tridsať minút ho povaríme, tak nemôže spôsobiť smrť."

Barbora Jánošová: „Toxín muchotrávky zelenej však nezmizne ani pri varení, mrazení, či sušení. Odborníci radia – ak si obsahom košíka nie ste istí, neznáme huby radšej vyhoďte. Môžete sa tiež prísť poradiť do jednej z hubárskych poradní. Jedna taká funguje aj tu v prírodovednom múzeu raz týždenne."

Ján Červenka, mykológ, člen Slovenskej mykologickej spoločnosti pri SAV (telefonát): „K nám chodia väčšinou takí uvedomelí hubári, ale sú aj takí, ktorí – a s tými máme veľmi zlé skúsenosti – najprv huby zjedia a ponúknu celej rodine, a potom sa prídu poradiť k nám do poradne."

PharmDr. Silvia Plačková, MP: „Po požití muchotrávky zelenej, teda omylom, keď dôjde k takémuto požitiu, príznaky nastupujú po šiestich, desiatich, až dvadsiatich hodinách. Hlavne úporné hnačky, bolesti brucha a vracanie."

Publikované z monitoringu STORIN, s. r. o. (prepis relácie)

(MI)

Kľúčové slová:
základné lekárske vedy a farmaceutické vedy

Odbory vedy a techniky:
Lekárske vedy

Tlač