Nové pečivo pre ľudí s diétnym stravovaním
Odborníci zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre niekoľko rokov vyvíjali potraviny vhodné pri diagnózach, ako je celiakia, cukrovka a neznášanlivosť laktózy. Napokon vyvinuli trvanlivé pečivo, ktoré je chutné, zdravotne vyhovujúce a aj technologicky dobre spracovateľné.
(19. 2. 2017; Televízna stanica STV 1; Správy RTVS; 19:00; por. 18/21; Jana Obrancová, Janette Štefánková)
Janette Štefánková, moderátorka: „Alergia na lepok, cukrovka, aj neznášanlivosť laktózy. Problémy, ktorými na Slovensku trpí čoraz viac ľudí. Navyše sa neraz vyskytujú aj v kombinácii. Odborníci zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa rozhodli vyvinúť potraviny vhodné pri všetkých troch ochoreniach súčasne."
Jana Obrancová, redaktorka: „Celiakia, cukrovka, aj neznášanlivosť laktózy. Všetky tieto ochorenia si vyžadujú obmedzovanie v strave. Porušenie diéty pritom môže znamenať tráviace, aj iné zdravotné problémy. Odborníci z nitrianskej univerzity sa preto zamerali na trvanlivé pečivo, ktoré vyhovie pri všetkých troch diagnózach."
Peter Chlebo, Katedra výživy ľudí FAPZ SPU: „Sme vylúčili všetky tieto riziká, to znamená, že je tam odbúraná laktóza, je tam odstránený alebo nie je prítomný lepok a aj glukóza, cukor je nahradený inými sladidlami."
Tatiana Bojňanská, riaditeľka AgroBioTech Nitra: „Obsahuje veľmi dôležité nutrične významné zložky, hlavne s antioxidačným potenciálom. Je tam vysoký podiel vlákniny, sú tam ďalšie biologicky aktívne látky."
Jana Obrancová: „Vyvinúť potraviny vhodné pre diabetikov, celiatikov, aj ľudí alergických na laktózu trvalo univerzite niekoľko rokov. Za ten čas títo odborníci upiekli tisíce sušienok."
Eva Tušimová, vedeckovýskumná pracovníčka AgroBio: „Mali sme aj prípady, že to cesto sa nám úplne rozpadlo a museli sme tam opäť niečo zmeniť. Stalo sa, že niektorá surovina nám nepasovala do toho zloženia."
Tatiana Bojňanská: „Sme vyvinuli trvanlivé pečivo, ktoré je chutné. Po senzorickej stránke je veľmi dobré, ktoré je po zdravotnej stránke vyhovujúce, ktoré je aj technologicky dobre spracovateľné."
Jana Obrancová: „Na trh by sa trvanlivé pečivo mohlo dostať o niekoľko mesiacov. Univerzita si chce dať nápad najskôr patentovať a potom nájsť komerčného výrobcu."
Danka Moravčíková, vedúca Transferového centra SPU: „Buď podáme žiadosť o úžitkový vzor alebo budeme tú technológiu patentovať na úrovni medzinárodnej, respektíve európskej."
Jana Obrancová: „Okrem trvanlivého pečiva odborníci už teraz pracujú aj na výrobe chleba, ktorý by bol vhodný súčasne pre ľudí s cukrovkou, celiakiou, aj neznášanlivosťou laktózy."
Publikované z monitoringu STORIN, s. r. o.
(MB)
Kľúčové slová:poľnohospodárske vedy, lesníctvo a rybárstvo, vysoké školy, inovácie, technológie
Odbory vedy a techniky:
Pôdohospodárske vedy
Využívate aktivity Národného centra pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti?