Bratislava, Slovensko: Bryndza 2.0
Bryndzu za tradičnú slovenskú potravinu uznala aj Európska komisia. Čas tej najchutnejšej vyrábanej priamo z čerstvého ovčieho mlieka sa blíži.
(29. 04. 2017; Televízna stanica JOJ; Noviny TV JOJ; 19:30; por. 19/20; Daniel Levický Archleb /Adriana Kmotríková; Ján Mečiar)
Adriana Kmotríková, moderátorka: „Bryndzu za tradičnú slovenskú potravinu uznala aj Európska komisia. Čas tej najchutnejšej vyrábanej priamo z čerstvého ovčieho mlieka sa blíži."
Ján Mečiar, moderátor: „Výrobky zo surového mlieka však v sebe od prírody nesú aj isté riziká. Môžu sa v nich nachádzať aj takzvané zlé baktérie."
Adriana Kmotríková: „Vedci Slovenskej technickej univerzity teraz skúmajú, ktoré dobré baktérie by mohli urobiť tradičnú bryndzu bezpečnejšou."
Daniel Levický Archleb, redaktor: „Keď sa povie bryndza, predstavíte si asi baču, salaš a ovce. Základom dobrej bryndze sú však baktérie mliečneho kysnutia, a práve tie skúmajú v tomto laboratóriu potravinári Slovenskej technickej univerzity."
Ľubomír Valík, profesor STU, vedúci výskumu: „Aby vlastne sme modernými molekulárnymi metódami zistili diverzitu tých mikroorganizmov, aké druhy sa tam nachádzajú, aj z tých dobrých a aj z tých horších mikroorganizmov a sledujeme ich správanie, ich vzájomné ovplyvňovanie."
Daniel Levický Archleb: „Vedci skúmajú aj kúpenú bryndzu. No na vedecké účely si v laboratóriu vyrábajú aj vlastné syry."
Alžbeta Medveďová, výskumníčka STU: „Si vytipujeme niektoré tie dobré baktérie, tie tam teraz pridáme a sledujeme hlavne to, že či sa ten syr vyrobí, či bude mať tie technologické vlastnosti, ktoré by mal mať, či bude chutný, a potom tá najdôležitejšia vec je, či tam tie zlé baktérie budú alebo nebudú."
Daniel Levický Archleb: „V bryndzi sa odohráva voľným okom neviditeľný boj."
Ľubomír Valík: „V surovom mlieku máme prirodzene vyskytujúce sa baktérie mliečneho kysnutia, to sú lactococcy, lactobacilly a iné dobré baktérie, ktoré sú zodpovedné za fermentáciu tej laktózy, vytvorí sa tam kyselina mliečna. Najzávažnejším patogénnym mikroorganizmom je listeria monocytogenes. Tento organizmus spôsobuje listeriózu, a to je naozaj závažné ochorenie, vlastne tam je úmrtnosť teraz v súčasnosti v Európskej únii okolo 13 %. Postihnutí sú starší ľudia, tehotné ženy, môže dôjsť tiež k potratom."
Daniel Levický Archleb: „Vlani evidoval Úrad verejného zdravotníctva desiatky prípadov najmä hnačkových ochorení po konzumácii nepasterizovaného mlieka, syrov a mliečnych výrobkov. Vhodné baktérie v dostatočnom množstve by urobili aj tú najchutnejšiu bryndzu zo surového ovčieho mlieka bezpečnejšou."
Alžbeta Medveďová: „Treba posilniť ten proces toho kysnutia, aby sa tam premnožili tie dobré baktérie."
Daniel Levický Archleb: „Daniel Levický Archleb, televízia JOJ."
Publikované z monitoringu STORIN, s. r. o.
(MI)
Kľúčové slová:zdravotné vedy, poľnohospodárske vedy, lesníctvo a rybárstvo
Odbory vedy a techniky:
Pôdohospodárske vedy
Využívate aktivity Národného centra pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti?