Moderné technológie na analýzu vody
Aby sa v prípade používania podzemnej vody na pitie či kúpanie zbytočne nehazardovalo so zdravím v domácnostiach, odporúčajú odborníci vykonávať rozbor tejto vody dvakrát ročne. V prípade bazénovej vody by sa počas sezóny mala voda kontrolovať každý druhý mesiac. Vďaka využitiu moderných technológií sa výrazne skrátila aj doba vyhodnotenia rozboru vody.
(11. 06. 2017; Televízna stanica TA 3; Svet technológií; 17.45; por. 5/5; ‑ /Ľubo Straka)
Ľubo Straka, moderátor: „Slovensko má v mnohých oblastiach dobrú podzemnú vodu. Aj preto ju viacerí ľudia používajú cez svoje studne na pitie či napúšťanie bazénov. V prvom rade je však dôležité vedieť, aké má zloženie a či neobsahuje škodlivé látky, alebo mikroorganizmy, najmä počas leta, keď sa v nej kúpeme v domácom bazéne. No, a k čo najpresnejšej analýze, ktorá určí, či nie je voda zdraviu škodlivá, pomáhajú, ako inak opäť moderné technológie. Tak napríklad v ivánskom laboratóriu Aquaseco vedia vďaka nim zhodnotiť vzorku vody naozaj celkom rýchlo."
Redaktorka: „Aby sa v prípade používania podzemnej vody na pitie či kúpanie zbytočne nehazardovalo so zdravím v domácnostiach, odporúčajú odborníci vykonávať rozbor tejto vody dvakrát ročne. V prípade bazénovej vody by sa počas sezóny mala voda kontrolovať každý druhý mesiac. Dôvody sú zrejmé. Vo vode sa môžu nachádzať škodlivé látky a mikroorganizmy."
Katarína Chupíková, manažér kvality, Aquaseco.sk: „Najnebezpečnejšie z fyzikálno‑chemických parametrov sú dusičnany, železo a mangán, a z mikrobiologických parametrov sú to Escherichia coli, koliformné baktérie, enterokoky a ďalšie iné. Mikroorganizmy vplývajú na zdravie človeka. Môžu spôsobovať črevné problémy, problémy s močovým ústrojenstvom a pri deťom zápaly uší, alebo problémy s ušami."
Redaktorka: „Samozrejme nemalo by sa zabúdať ani na pravidelné rozbory vody z malých domových čistiarní odpadových vôd."
Katarína Chupíková: „Aby bola sledovaná kontrola čistoty vypúšťanej vody, ktorá môže ísť buď do podzemných vôd, alebo môže ísť do recipientu, čiže do potokov."
Redaktorka: „Ak sa však vrátime k vode z bazénov, vzorka vody na rozbor sa dá priniesť aj priamo do laboratória, no výsledky môžu byť ovplyvnené nesprávnym odberom."
Katarína Chupíková: „Je vhodné, ak vzorku odoberie kvalifikovaný pracovník, ktorý spraví niektoré analýzy už hneď priamo na mieste, napríklad Ph, alebo voľný chlór. A ostatné analýzy sa vykonajú v laboratóriu."
Redaktorka: „Vďaka využitiu moderných technológií sa výrazne skrátila aj doba vyhodnotenia rozboru vody."
Katarína Chupíková: „Metódy, ktoré sa používali, nám dávali výsledok za tri, štyri dni, a teraz tieto nové technológie nám vlastne vedia dať výsledok už do 24 hodín."
Redaktorka: „Odborníci z Aquaseco využívajú pre analýzu mikrobiologických parametrov vo vode špeciálnu metódu, pri ktorej sa do sterilnej nádobky najprv naleje vzorka vody. Do nej sa pridá patentovaná látka a po premiešaní sa vzorka vyleje do platne s komôrkami. Tá sa následne zataví, aby vzorka neprichádzala do kontaktu so vzduchom. Takto upravená platňa je potom vložená do špeciálneho zariadenia."
Katarína Chupíková: „Zariadenie udržiava konštantnú teplotu, pri ktorej nám mikroorganizmy zreagujú s pridanou látkou a na základe toho zmenia farebnosť. Z 51 komôrok, ktoré platňa má, spočítavame len tie, ktoré zmenili farbu z čírej na žltú. Po spočítaní týchto pozitívnych komôrok dostávame výsledok."
Redaktorka: „Pre určenie špecifických druhov mikroorganizmov, ako sú napríklad enterokoky, je na vzorku potrebné použiť ultrafialovú lampu."
Katarína Chupíková: „Pod ňu si vložíme komôrkovú platňu a z tej odčítame ďalšie pozitívne komôrky, ktoré fosforeskujú pod UV lampou."
Redaktorka: „No nie sú to len mikroorganizmy, na ktoré sa mikrolaboratórium v Ivanke pri Dunaji zameriava. Aj pri zisťovaní niektorých kovov vo vode sa používa zaujímavá technológia. Ide o spektrofotometer, zariadenie, ktoré pri určitej vlnovej dĺžke meria odraz, alebo prechod svetla cez vzorku, a dokáže tak určiť množstvo daného kovu."
Katarína Chupíková: „Do vzorky vody pridáme činidlá, alebo chemikálie, ktoré zreagujú s vodou, a tie vlastne pomôžu spektrofotometru určiť výsledok."
Redaktorka: „Technológie teda nežiadúce prvky vo vode odhalia, no na to, aby sa ich dalo zbaviť, treba použiť aj menej technologickejšie metódy. Fyzikálnomechanické látky, ako je železo, mangán a dusičnany sa dajú z vody odstrániť len špeciálnymi filtrami, a čo sa týka mikroorganizmov, tu pomôže dezinfekcia, prípadne mechanické čistenie. V každom prípade je však na mieste dať opätovne po prečistení vodu znova preskúmať, či spĺňa dané požiadavky na jej používanie. Vďaka moderných technológiám je to však naozaj rýchla záležitosť."
Publikované z monitoringu STORIN, s. r. o.
(MI)
Kľúčové slová:technológie
Odbory vedy a techniky:
Prírodné vedy , Technické vedy
Využívate aktivity Národného centra pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti?