Vedci vyvíjajú odolnejšie rastliny

15. 08. 2019

Belgickí vedci vyvíjajú trávu či sóju, ktoré budú odolnejšie proti suchu. Mali by sa tak prispôsobiť klimatickým zmenám.

logo Televíznej stanice STV 1 (13. 08. 2019; RTVS Jednotka; Správy RTVS; 19:00; Peter Majer/Janete Štefánková)

Janette Štefánková, moderátorka: „Belgickí vedci vyvíjajú trávu či sóju, ktoré budú odolnejšie proti suchu. Mali by sa tak prispôsobiť klimatickým zmenám. Proces nie je jednoduchý a trvá aj niekoľko rokov. Výsledky výskumu budú môcť čoskoro využiť aj Slováci.“

Peter Majer, redaktor: „Takto dnes vyzerá tráva takmer v celej Európe. Suchá totiž sužujú nielen Slovensko, ale aj Belgicko, ktoré malo ešte donedávna dažďa dostatok. Tunajší vedci však situáciu očakávali s niekoľkoročným predstihom a pripravujú nové odrody rastlín pre farmárov.“

Kristiaan Van Laecke, vedec flámskeho výskumného agroústavu ILVO: „Za posledné tri roky sme mali veľmi suché letá. Preto sa musíme pripraviť na klimatické zmeny. Vytvoriť nové odrody trvá dlho, tak musíme myslieť vopred. So šľachtením sme začali pred šiestimi rokmi.“

Peter Majer: „Neďaleko mesta Gent sú polia a záhrady výskumného ústavu. Jedna z vedkýň Isabel Roldanová ma vedie k akémusi skleníku, ktorý však má iba strechu. Pod ňou pestujú trávu pre dobytok a sóju a simulujú tak sucho. Tieto rastliny nemali vlahu už dva mesiace. Vedci skúmajú, ktoré z nich na kritické podmienky reagujú najlepšie, a tie potom postupujú ďalej do procesu šľachtenia.“

Isabel Roldanová, šľachtiteľka rastlín flámskeho výskumného agroústavu ILVO: „Vyberáme len tie rastliny, ktoré vykazujú najlepšie vlastnosti v podmienkach sucha, a skúmame, nakoľko sú vyschnuté. Dokonca meriame aj ich teplotu, pretože keď sú suché, berú menej vody z pôdy a sú oveľa teplejšie, lebo prestali dýchať.“

Peter Majer: „Isabel hovorí, že tráva, ktorú šľachtia, musí mať okrem odolnosti voči suchu aj živiny a vitamíny, ktoré dobytok potrebuje. Dodáva, že ich kolegovia v iných výskumných ústavoch šľachtia aj odolnejšiu trávu na dekoračné účely, napríklad do záhrad. Tá ma totiž iné vlastnosti, menej živín a pomalší rast, aby sme ju toľko nemuseli kosiť.“

Isabel Roldanová: „Proces kríženia trvá niekoľko rokov, preto tieto procesy musíme robiť každý rok a každý výber môžeme ohodnotiť až na ďalší rok. Preto to trvá tak dlho, aby sme dostali tie najlepšie odrody.“

Peter Majer: „Najnovšie výsledky výskumu belgických vedcov budú môcť farmári v celej Európe využiť už o dva či tri roky.“

Publikované z monitoringu Slovakia Online s.r.o.

(MI)

Kľúčové slová:
poľnohospodárske vedy, lesníctvo a rybárstvo

Odbory vedy a techniky:
Pôdohospodárske vedy

Tlač