Kľúčenka na potraviny
(18. 6. 2014; Televízna stanica Markíza; Televízne noviny; 19:00; por. 20/25; Soňa Juricová, Zlatica Puškárová, Patrik Švajda)
Zlatica Puškárová, moderátorka: „Kľúčenka, ktorá vám odmeria obsah cukru vo vašej obľúbenej čokoláde."
Patrik Švajda, moderátor: „A za niekoľko sekúnd preskúma akúkoľvek potravinu a oznámi, aké látky obsahuje. Slovenských vedcov sme sa pýtali, či sa tomu dá veriť."
Soňa Juricová, redaktorka: „Toto je novinka, ktorá dá ľuďom možnosť preveriť si tvrdenia výrobcov na obaloch potravín. Takzvaný spektrometer dokáž urobiť analýzu látok obsiahnutých napríklad v jablku alebo čokoláde. Pre slovenských vedcov to však nový vynález nie je. Molekulárny senzor poznajú, ibaže trocha väčší."
Andrej Mošať, vedec: „I my máme také, sú ale oveľa väčšie a samozrejme aj presnejšie. Veľko stolných prístrojov alebo chladničiek."
Soňa Juricová: „Čo ale zatiaľ nemáme, sú napríklad také senzory, ktoré si dáte do kabelky a využijete napríklad pri nákupe potravín."
Žena: „To by bolo super."
Soňa Juricová: „Práve s takýmto nápadom prišli Američania. Molekulárny senzor zmenšili na veľkosť kľúčenky, pridali doň laser a prepojili s telefónom. Podľa výrobcov ním dokážete zistiť napríklad to, či je melón sladký, koľko máte v nápoji kalórií, ale i to, ako sa darí vašej rastline."
Muž: „Ja som chemik pôvodným povolaním, takže je to nezmysel."
Soňa Juricová: „Vedec, ktorý sa spektrometrom venuje už nejaký čas, nám ale vysvetlil, ako to funguje."
Andrej Mošať: „Zosníma svetlo, ktoré sa odrazí od jablka a pomocou odtlačku prstov, pomocou farieb vie určiť, čo v tom objekte sa nachádza."
Soňa Juricová: „Hoci u nás takúto vecičku ešte nezoženiete, slovenskí vedci nespia na vavrínoch. Vynašli napríklad vlastné minilaboratórium na skúmanie obličiek zo vzorky krvi a pracujú i na senzore zisťujúcom kvalitu vody, ktorý sa vám zmestí do vrecka."
Publikované z monitoringu STORIN, s. r. o. (prepis relácie)
(MB)
Technické vedy
Využívate aktivity Národného centra pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti?