Cukor vyhadzujú z jedálnička

24. 09. 2014

logo Televízie JOJ(22. 09. 2014; Televízna stanica JOJ; Noviny o 17:00; 17:00; por. 12/21; Eva Bariová/Aneta Sedlmair Parišková)


Aneta Sedlmair Parišková, moderátorka: „Už ste si dnes osladili deň? Myslín na cukor, ktorým si sladíme napríklad kávu alebo čaj. Čoraz viac ľudí ho odmieta a vyhadzuje z jedálnička. Podľa lekárov to vedie k zmene metabolizmu, a to je vraj proti prírode."


Eva Bariová, redaktorka: „Biely rafinovaný cukor  –  jed, droga, nezdravé, nechcem ho. Týmito slovami ho odmieta čoraz viac Slovákov. Medzi nimi aj mladá Slovenka žijúca v Amerike, môj kolega Samuel Migaľ, aj skúsený vedec."


Kristína (telefonát): „Vyskúšala som to hlavne kvôli tomu, že som počula, že to je prospešné pre zdravie, že to má blahodarné účinky vlastne, že to odstraňuje rôzne alergie."


Samuel Migaľ, redaktor TV JOJ: „Pre mňa to nie je nejaké obmedzovanie sa, pre mňa je to skôr životný štýl, v ktorom som sa naučil orientovať a žiť a robí mi to veľmi dobre.


Ing. Alexander Čumakov, Dr.SC., vedec: „Pánbožko stvoril ten svet tak, že tam sa nachádza „spústa“ rastlín, ktoré majú zlúčeniny podobné cukru. V minulom storočí bola rastlinou toho storočia stévia."


Eva Bariová: „Všetci traja sa zhodujú, že po vyradení cukru z jedálnička schudli a energie majú oveľa viac ako pred tým. Nestalo sa tak ale ihneď."


Kristína: „Prišla únava, zlá nálada, ťažko sa mi ráno vstávalo. A efekt bol, schudla som, vyčistila sa mi pleť."


MUDr. Miriam Avramomová, diabetologička, UNB: „Ak by teda nebol prísun sacharidov v tej strave a telo by si tvorilo stále tie nevyhnutné to minimálne množstvo sacharidov z bielkovín, je to neprirodzený mechanizmus metabolizmu."


Eva Bariová: „Lekári sú za obmedzenie, nie úplné vyradenie."


Bc. Melita Aziri, nutričný terapeut UNB: „Vieme prijať sacharidy aj v potravinách, ktoré nechutia sladko. Všetko, čo je z múky, chlieb, pečivo, cestoviny, prílohy ako ryža, zemiak, strukoviny. Sacharidy sa nachádzajú aj v malom množstve v zelenine, ale tie sú také zanedbateľné."


Eva Bariová: „Každý z nás totiž na správne fungovanie organizmu potrebuje prijímať bielkoviny, tuky, vitamíny, minerálne látky a sacharidy. Vynechaním, či nedostatkom toho základného riskujeme to najcennejšie ‑ zdravie."


MUDr. Miriam Avramomová: „Tento spôsob stravovania by mohol mať neblahé účinky na obličky, prípadne na pečeň."


Eva Bariová: „Šťastím v nešťastí však možno pre tých, ktorí rafinovaný cukor odmietajú, je fakt, že aj keď nesladia a nejedia sladké, cukor sa nachádza takmer vo všetkých potravinách, pretože je základnou surovinou v potravinárstve."

 

Publikované z monitoringu STORIN, s. r. o. (prepis relácie)

(MI)

Kľúčové slová:
zdravotné vedy

Odbory vedy a techniky:
Lekárske vedy

Tlač