Nový biosenzor pre potravinovú bezpečnosť
Podľa posledných odhadov mykotoxíny – produkované plesňami – kontaminujú asi 25 % z potravinových plodín na celom svete. Rýchla a spoľahlivá detekcia kontaminácie je veľmi dôležitá pre bezpečnosť potravín, pretože mykotoxíny by sa mohli preniesť napríklad aj do chleba, čo by ohrozovalo konzumentov. Projekt MYCOHUNT vyvinul systém, ktorý dokáže vypátrať mykotoxíny takmer okamžite. Očakáva sa, že bude na trhu do dvoch rokov.
Mykotoxíny sú toxické látky, produkované plesňou. V poľnohospodárstve, môžu tieto formy infikovať celú radu plodín, vrátane pšenice, jačmeňa, ovsa a kukurice. Ich konzumácia môže spôsobiť vážne zdravotné problémy ako u ľudí, tak aj u zvierat, a to od menších zdravotných problémov až k poškodeniu orgánov a narušeniu imunitného systému. Predtým, než sa dostanú do potravinového reťazca, musia byť kontaminované plodiny zničené.
Aj keď presné čísla nie sú k dispozícii, svetové ekonomické straty plynúce z kontaminácie mykotoxínmi, sú ohromujúce. V roku 1998, odhadované priame a nepriame straty, len po epidémii pšenice v Maďarsku dosiahli približne 100 miliónov eur.
Hľadá vinníka a rýchlo!
V snahe urýchliť detekčný proces zisťovania, projekt financovaný z prostriedkov Európskej únie s názvom MYCOHUNT vyvinul inovatívny rýchly biosensor v pšenici – deoxynivalenol (DON). DON je mykotoxín, najčastejšie tvorený v pšenici, jačmeni, ovse, raži a kukurici. Počas obdobia kvitnutia, huba môže napadnúť rastliny, a potom sa začne generovať DON – veľmi stabilna látka, ktorá odoláva vysokej aj nízkej teplote. Európska únia v súčasnosti stanovuje maximálny limit pre DON na 1 250 mikrogramov na kilogram (μg/kg) v potravinách a 8 000 μg/kg v krmivách.
MYCOHUNT project na Youtube
Viac na stránke projektu MYCOHUNT
Spracovala a preložila: M. Izakovičová
Kľúčové slová:projekty
Odbory vedy a techniky:
Pôdohospodárske vedy
Využívate aktivity Národného centra pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti?