Bezpečné potraviny pre každého
Svet produkuje dostatok potravín pre každého, a napriek tomu hlad a podvýživa sú stále prítomné. Prečo je to tak, ako sa bude situácia vyvíjať a čo možno urobiť pre dosiahnutie bezpečnosti potravín a výživy pre všetkých? Projekt financovaný EÚ aj za účasti Slovenska prišiel s novými návrhmi hlavne pri príprave odporúčaní pre tvorcov politiky, ale vnáša aj určité komplexnejšie informácie na túto problematiku.
„Projekt Foodsecure sa zameriava na riešenie nedostatku potravín a bezpečnosti vo výžive na celom svete," vyjadril sa ekonóm Thom Achterbosch z Wageningen University a výskumného centra, v Holandsku, ktorý manažuje túto rozsiahlu výskumnú činnosť, partnerov na piatich kontinentoch.
Projekt končí v r. 2017 a tím Foodsecure už disponuje novými pohľadmi na faktory ovplyvňujúce bezpečnosť potravín a výživy a vyvíja komplexný súbor nástrojov na politické reformy.
„Odhadom na celom svete, 800 miliónov ľudí trpí podvýživou," hovorí Achterbosch. „To znamená, že ich príjem potravy je nedostatočný, aby naplnili svoje stravovacie potreby. Navyše, existujú asi 2 miliardy ľudí, ktorí trpia kvôli tomu, čo sa dá nazvať ´skrytý hlad´, ktorý je spôsobený, nedostatkom stopových prvkov."
Účastníci projektu: Holandsko (koordinátor), Nemecko, USA, Francúzsko, Belgicko, Čína, Rumunsko, Švajčiarsko, Rakúsko, Slovensko, Taliansko, Etiópia, Brazília
Odborný popis projektu:
Názov projektu: |
„FOODSECURE – An interdisciplinary research project to explore the future of global food and nutrition security“ |
Akronym: |
FOODSECURE |
Dĺžka trvania: |
2012 – 2017 |
Koordinátor projektu: |
LEI Wageningen UR |
Garant projektu: |
prof. Ing. Ján Pokrivčák, PhD. |
Popis/výsledky projektu:
FOODSECURE si kladie za cieľ navrhnúť efektívne a trvalo udržateľné stratégie pre hodnotenie a riešenie problémov bezpečnosti potravín a výživy. Poskytuje sadu analytických nástrojov na experimentovanie, analýzu a koordináciu účinkov krátkodobých a dlhodobých politík týkajúcich sa dosiahnutia potravinovej bezpečnosti. Vplyv FOODSECURE spočíva na znalostnej báze o podpore tvorcov politiky EÚ a ďalších zainteresovaných strán v tvorbe dôsledných, logických stratégií dlhodobej politiky pre zlepšenie bezpečnosti potravín a výživy. FOODSECURE kombinuje prísne analýzy a účasť zúčastnených strán na: • lepšie pochopenie determinantov a rôznych úrovni kauzality, na globálnej úrovni potravinovej bezpečnosti a výživy; Viac info: http://www.foodsecure.eu/ |
Zdroje:
Research and Innovation článok Towards (nutritious) food for all
Fakulta ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
Preložila a spracovala: Mgr. Mária Izakovičová
poľnohospodárske vedy, lesníctvo a rybárstvo
Odbory vedy a techniky:
Pôdohospodárske vedy
Využívate aktivity Národného centra pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti?