Vedecká cukráreň: 15 rokov výroby diamantov na Slovensku
Pozývame žiakov stredných škôl do Bratislavskej vedeckej cukrárne, ktorá sa uskutoční 23. 6. 2015 v CVTI SR. V júnovej cukrárni sa dozviete viac o výrobe diamantov na Slovensku.
Vedeli ste, že aj na Slovensku sa vyrába diamant? Z pohľadu fyzikálnych vlastností je diamant unikátnym materiálom s veľkou perspektívou využitia, a to nielen pre klenotníkov, ale aj pre vedcov. Vo vedeckej cukrárni sa dozviete, z čoho sa skladá, ako vzniká v prírode a ako sa dá vyrobiť umelo. Priblížime vám, ako a prečo ho vyrábajú vedci na Slovenskej technickej univerzite. Bližšie si predstavíme aj ďalšie z radu uhlíkových nanomateriálov, povieme si viac o vákuu a diskutovať budeme aj o nanotechnológiách.
Podujatie Bratislavská vedecká cukráreň sa uskutoční 23. júna 2015 o 9.00 hod., v budove CVTI SR. Prednášať na túto tému bude Ing. Marián Marton, PhD.
Ing. Marián Marton, PhD.
Vyštudoval na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU, kde sa v záverečných prácach venoval depozícii diamantových a diamantu podobných uhlíkových tenkých vrstiev. V súčasnosti sa ako výskumný pracovník venuje syntéze, analýze a možnostiam využitia širokého spektra nanomateriálov na báze uhlíka.
Bratislavská vedecká cukráreň je spoločný projekt Národného centra pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti, CVTI SR a občianskeho združenia Mladí vedci Slovenska.
Organizátori realizujú stretnutie žiakov a študentov s odborníkom raz mesačne v dopoludňajších hodinách v kongresovej sále Centra vedecko-technických informácií SR na 2. poschodí.
Pozvánka
Spracovala: Mária Izakovičová
Kľúčové slová:
CVTI SR, popularizácia vedy a techniky
Využívate aktivity Národného centra pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti?